ARGEX 1 2

2020

2020

Scheur in een roterende oven

Herstelling met de beklede elektrode

Argex is een producent van geëxpandeerde kleikorrels met een productie site in Zwijndrecht. In een enorme draaioven van 76 meter lang expanderen kleistaafjes onder een temperatuur van 1.100 °C tot kleine ronde bolletjes. Argex produceert gemiddeld zo’n 1.700 m³ korrels per dag. De oven draait via een grote ring/band op aangedreven rollen. Door de cyclische belasting van de oven, de hertziaanse contactspanningen en de temperatuursverschillen overheen de constructie kunnen scheuren optreden in de aangedreven ring.

Maintenantz, een gespecialiseerde constructeur uit Rijkevorsel, doet beroep op Weldone voor lastechnische ondersteuning voor de herstelling van een aanzienlijke scheur in een ring/band van de roterende oven op de Argex site. Weldone begeleidt Maintenantz eveneens bij de kwaliteitscontrole.

Weldone heeft eerder al ervaring opgebouwd met het herstellen van scheuren in moeilijk lasbare materialen. Niet alleen de keuze van het lasproces, lastoevoegmateriaal en temperatuurshuishouding zijn van belang. Voor dergelijke herstellingen zijn kleine details tijdens de uitvoering cruciaal.

De succesvolle samenwerking van Weldone en Maintenantz heeft geleid tot een snelle en efficiënte herstelling van de scheur binnen de voorziene tijd en met de vooropgestelde kwaliteit. 

Al onze diensten