WELDONE Diensten Certificatie Personeel opt

PC 111 erkent de lasopleiding van Weldone

26/01/2018

Op 15/01/2018 besliste het Paritair Comité voor de Metaal-, machine- en elektrische bouw (PC 111.00) om een erkenning te geven aan Weldone in het kader van de wetgeving van het Betaald Educatief Verlof voor de sectorale opleiding: Lassen met de elektrische vlamboog (elektrode, TIG, halfautomaat) van Staal, aluminium en roestvast staal.

Vanwaar deze erkenning?

Weldone is vertrouwd met de diverse lastechnische uitdagingen bij KMO's en geeft hen niet alleen technische ondersteuning en advies. Weldone organiseert ook praktische opleidingen in het Lascentrum in St.-Katelijne-Waver voor zowel beginnende als gevorderde lassers. Voldoende geschoolde lassers vinden is nog vaak een zorgenkind in de industrie.

De Studiedienst van de VDAB publiceert elk jaar een knelpuntberoepenlijst. Knelpuntberoepen zijn beroepen waarvoor werkgevers het moeilijk hebben om geschikte kandidaten te vinden. Per beroep wordt aangegeven waarom het een knelpunt vormt. Er zijn drie mogelijke oorzaken:

  • Kwantitatief tekort: er is een te lage uitstroom uit het onderwijs, bijvoorbeeld omdat te weinig studenten die richting kiezen of omdat er geen schoolse opleiding voor bestaat.
  • Kwalitatief tekort: de kandidaten beschikken niet over de gevraagde bekwaamheden.
  • Specifieke arbeidsomstandigheden: weekendwerk, laag loon, zwaar werk, stress...

In de laatste publicatie van de knelpuntberoepen (2016-2017) staat nog steeds de TIG lasser, met een kwalitatief knelpuntkarakter. 

De praktische opleidingen van Weldone zijn volledig gericht op het verbeteren van de handvaardigheid, en dus de kwaliteit, van de lasser. De lasser wordt getraind op een heel specifiek toepassingsgebied voor de industrie waarin hij/zij werkzaam is.

Wij zijn dan ook zeer verheugd met deze sectorale erkenning en dragen op die manier ons steentje bij aan productiviteit op de werkvloer en aan de veiligheid van gelaste constructies.